Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığı tarafından “Coğrafi İşaretlerde Farkındalığın Artırılması Projesi” kapsamında Aydın ilinde “Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Coğrafi İşaretler Çalıştayı” düzenlendi.
Düzenlenen çalıştaya Nizip Ticaret Odası’nı temsilen Genel Sekreter Serpil Gündoğdu ve Sanayi Müdürü Suat Demirbilek katılarak, zeytin ve zeytinyağı sektörüne yönelik yapılan çalışmalar ve "Nizip Zeytinyağı" coğrafi işareti denetiminde karşılaşılan sorunlar hakkında çalışma gruplarında bilgiler verdi.
Çalıştayda, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Muhsin Yazıcı ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanı Dr. İlkay Kılıç tarafından açılış konuşmaları yapılarak faydalı bir çalıştay gerçekleşmesi temennisinde bulunuldu.
Zeytinyağında coğrafi işaret sahibi odalarla üretici birliklerinin temsilcilerinin katıldığı Zeytin ve Zeytinyağı Sektöründe Coğrafi İşaretler Çalıştayı’nda Türkiye’nin dünya piyasalarında ciddi ölçekte bir pazar payı olmasına rağmen söz sahibi olamadığı belirtildi. Çalıştayda markalaşmanın önemine de değinilerek 2 binden çok farklı ürüne sahip olan Türkiye’nin bu ürünlerinden sadece yüzde 10’u gibi küçük bir bölümünün markalaşmış olduğu ifade edildi.
Sektörün iç ve dış pazar değerlerinin arttırılması ve ülkemizin dünya pazarlarında daha üst sıralara çıkabilmesi için coğrafi işaret sisteminin etkinleştirilmesi ile üreticilerin ulusal ve uluslararası alanda ürünlerini pazarlama ve pazar bulma becerilerinin arttırılmasına yönelik ihtiyaçlar ve gerekliliklerin üretim, işleme ve denetim ile tanıtım ve pazarlanması konusunda bildiriler sunuldu.
Çalıştayda aynı zamanda, 1. Zeytin yetiştiriciliği Çalışma Grubu, 2. Zeytin ve Zeytinyağı İşleme-Üretim Çalışma Grubu, 3. Zeytin ve Zeytinyağında Denetim Çalışma Grubu ve 4. Zeytin ve Zeytinyağında Pazarlama ve Tanıtım Çalışma Grubu olarak eş zamanlı dört toplantı düzenlendi.
Toplantıları oturum başkanı olarak Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi YKB Ümmühan Tibet, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Doç. Dr. Sertaç Dokuzlu, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nden Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya ve Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nden Doç.Dr. Renan Tunalıoğlu yönetmişlerdir. Toplantı salonları çalıştaya uygun olması için "Nizip Zeytinyağı", "Milas Zeytinyağı", "Edremit Zeytini" ve "Gemlik Zeytini" olarak adlandırıldı.