Üyelerimizin küresel ekonomi içinde markalaşma, kurumsallaşma ,rekabet gücünü artırmaya ve mevcut pazarlarının büyümesine, geliştirilmesine yardımcı olmak için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Nizip Ticaret Odası işbirliği ile KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Gökhan DOĞAN ve KOSGEB Uzmanlarının katılımıyla KOBİ Proje Destek Programı Proje Destek Çağrısı Bilgilendirme Toplantısı düzenlenecektir.
Tarih : 25.02.2015 Çarşamba
Saat : 14.00
Yer : Nizip Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu (2. Kat)
KOBİ PROJE DESTEK PROGRAMI PROJE TEKLİF ÇAĞRISI
1. Çağrı Başlığı
Konu 1: KOBİ’lerin Yönetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliştirmek
Konu 2: KOBİ’lerin Markaya Yönlendirilmesi
UYARI: İşletmeler belirlenen konulardan sadece biri için başvuru yapabilecektir.
2. Çağrı Gerekçeleri ve Amaçlar
KOBİ’lerin sağlıklı bir biçimde büyüyebilmesi, daha uzun ömürlü olabilmesi ve ekonomideki etkinliklerinin attırılabilmesi için özellikle yönetim becerilerinin ve kurumsal yetkinliklerinin geliştirilmesi büyük önem arzetmektedir. Bununla birlikte, günümüz inovasyon odaklı rekabet anlayışı dikkate alındığında; tüketici etkisi, mal ve hizmetlerin dünya pazarlarına ve yerel pazarlara markalanarak sunulmasının bir zorunluluk haline geldiği gerçeğinden hareketle, KOBİ’lerin uluslararası rekabet gücü kazanmalarında ve marka olmalarında doğru stratejilere ihtiyaçları bulunduğu bir gerçektir.
Ülkemizde işletmelerin %99’unu oluşturan KOBİ’lerin yapısı büyük çoğunlukla aile şirketi şeklindedir. Bu işletmeler kurucu ve çevresindeki az sayıda çalışanı ile hızlı ilerleyen işletmeler olup belirli bir büyüklüğe ulaştıklarında sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu işletmelerde bütüncül ve sistemli bir yaklaşım olmaması, işletme faaliyetlerinde kontrol ve kurucuya bağlı olarak hayatını sürdürmeleri, yaşam ömürlerini kısaltan bir faktör olarak görülmektedir. İşte Kurumsallaşma özellikle aile işletmelerinde faaliyetlerinin sürdürülebilirliği ve yaşam süresinin uzatılması açısından büyük önem arzetmektedir.
Günümüzde yaşanan hızlı değişimler ve yeni gelişmeler işletmelerin eski kurallara göre rekabet edebilmelerini olanaksız hale getirmiş bulunmaktadır. Zira dünya genelinde işletmeler, pazar paylarını arttırabilmek ve rekebet edebilmek için yenilikçilik, teknoloji ve markalaşmayı önceliklendirmekte ve hem ar-ge faaliyetlerine hem de markalaşmaya ciddi yatırım yapmayı zorunlu hale getirmiştir.
Keza markalaşma ve kurumsallaşma arasında da doğrusal bir ilişkiden bahsedilmektedir. Bir işletmenin markalaşabilmesi için öncelikle kurumsal bir yapı varlığının olması ön şart olarak kabul edilmektedir. Marka her ne kadar yenilikçiliğin getirisini garanti altına alsa da, bunu sürdürülebilir kılmak için kurumsal bir yönetim anlayışını da beraberinde tesis etmek gerekir.
KOSGEB olarak bu tespitlerden yola çıkarak ve kurumsal yükümlülüklerimizde dikkate alındığında, KOBİ Proje Destek Programı kapsamında “KOBİ’lerin Yönetim Becerilerini ve Kurumsal Yetkinliklerini Geliştirmek” ve “KOBİ’lerin Markaya Yönlendirilmesi” konularında çağrıya çıkılması ve KOBİ’lerin projelerinin desteklenmesi yönünde çalışmalarını tamamlanmış bulunmaktadır.
3. Çağrı Takvimi
*Çağrı Kapanış Tarihi: 20 Mart 2015 - saat 23.50
* Proje başvuru formunun işletme tarafından www.kosgeb.gov.tr üzerinden doldurularak onaylanması gereken en son tarihi ifade etmektedir. Bu tarihten sonra sistem proje başvurularına kapatılacağından hiçbir şekilde proje başvurusu yapılamayacaktır.
4. Proje Başvurusu
Proje Başvuru Formu www.kosgeb.gov.tr internet adresinden doldurulup çıktısı alınarak eki belgelerle birlikte İlgili KOSGEB Hizmet Merkezine verilir.
5. Destek Şartları
Proje süresi: en az 6 ay en fazla 24 Ay
KOSGEB Destek üst sınırı : 150.000 TL
Destek Oranı*: 1. ve 2. Bölgelerde %50, 3., 4., 5., ve 6. Bölgelerde %60
*19.06.2012 tarih 28328 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı
6. İlgili Belgeler
- KOBİ Proje Destek Programı Uygulama Esasları