Zeytinyağı Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri Toplantısı NTO’da Düzenlendi.
7.11.2014 19:43:56
Nizip Kaymakamlığı, Nizip Ticaret Odası, Nizip Ticaret Borsası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından işbirliği ile organize edilen "Zeytinyağı Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri toplantısı Nizip Kaymakamı Sayın Harun Sarıfakıoğlulları başkanlığında Nizip Ticaret Odası Meclis toplantı salonunda yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt şunları ifade etti; Öncelikle NTO olarak, en önemli sektörlerimizden olan zeytin ve zeytinyağı sektörüne büyük önem verdiğimizi belirtmek isterim. Sektörün önünü açabilmek amacıyla yapmış olduğumuz çalışmalarımızı kısaca özetlersek; 2005 yılında bölgemizin zeytin ve zeytinyağı konulu rapor oluşturulmuştur. 2008 yılında İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen Anatolive- 2.Avrasya Zeytin, Zeytinyağı ve Prosesleri Fuarda stant alarak ilçemizin zeytin ve zeytinyağı tanıtımı yapılmıştır. 2009 yılından itibaren yapılan çalışmalar neticesinde "Nizip Zeytinyağı" coğrafi işareti alınmış ve yine 2009 yılında ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Ortak Akıl Platformu toplantısı odamızda gerçekleştirilmiş olup, Nizip Çalıştayında zeytinyağı konusu detaylı bir şekilde ele alınmıştır. 2010 yılında Kesintisiz (Kontinü) sistem zeytinyağı üretimi operatörlüğü kursu düzenlenmiştir. 2011 yılında İtalyan Tadımcılar Birliğinin eğitmenleri tarafından Tadım Eğitimi verilerek 36 kişi tadım eğitmenliği sertifakası almaya hak kazanmıştır. 2011 yılında T.C. Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilen "Nizip Zeytinyağı" Coğrafi İşaret belgemiz Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 2013 yılında odamıza üye zeytin ve zeytinyağı ile faaliyette bulunan üyelerimizi İzmir 3.Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarına ziyaretçi olarak katılmaları odamız sponsorluğunda sağlanmıştır. 2014 yılında İKA tarafından desteklenen "Nizip Zeytinyağı Sektör Analizi Proje" miz ile Nizip zeytin ve zeytinyağının ulusal ve uluslar arası platformda hak ettiği yeri alabilmesini sağlamayı amaçlanmıştır.
Projemiz kapsamında ilçemizde faaliyet gösteren zeytin ve zeytinyağı firmaları ile ilçemizin zeytin ve zeytinyağının mevcut durumu hakkında analizler yapılmış olup sektörümüzün gelecek planlanması için de çalışmalar yapılmıştır. Projemiz kapsamında yaklaşık 30 firmamıza ve ilgili kurumlara ziyaretler gerçekleştirilerek sektörümüzün durumu detaylı bir şekilde ele alınmıştır.
Bu amaç doğrultusunda yapılan çalışmalarla sektör analizi gerçekleştirilmiş ve "Nizip Zeytinyağı Sektör Analizi Raporu" oluşturulmuştur. Raporda sektördeki firmalarımızın bölgesel mevcut durumunu ortaya çıkarılmış, Nizip Zeytinyağı Sektörünün GZFT (SWOT) Analizi Yapılarak güçlü yönler, zayıf alanlar, fırsatlar ve tehditler ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca sektör adına Yaptıklarımız ve yapamadıklarımız belirlenerek Sektörün Stratejik Hedefleri ve Hedeflere Ulaşmak İçin Eylem Önerileri belirlenmiştir. Raporda sektördeki paydaşlar Nizip Zeytinyağı'nın Türkiye ve Dünya çapında tanınan, sevilen, istenilen bir ürün olmasının sağlanmasıyla gurur duyabileceklerinden bahsetmişlerdir.
Her yıl olduğu gibi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü işbirliği 26 EKİM 2014 Pazar Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi konulu toplantı önümüzdeki günlerde yine Odamızda düzenlenecektir
Bu yıl Nizip'te zeytin ürünü olarak rekolte çok düşüktür. Bu nedenle hem salamura hem de zeytinyağı olarak ilçemize yeterli olmayacağını belirtmek isterim. Üreticilerimizin ve zeytinyağı ticaret ile faaliyette bulunan firmalarımızın Nizip Zeytinyağı markasını korumak adına radikal kararlar alınması şarttır.
Etiketsiz, beyaz markasız tenekelere dolum yapılmaması, Tağşiş uygulanmaması, Markalaşmaya önem verilmesi, Kontrol ve denetimlerin yapılmasına destek sağlanması, Coğrafi işaretimizin kullanılması ve yaygınlaştırılmasıdır dedi.
Nizip Kaymakamı Harun Sarıfakıoğulları ise, Nizip Zeytinyağını katmadeğeri yüksek hale getirmek sektörün sorunlarına çözüm üretmek hepimizin öncelikli görevi olmalıdır. Bölgemizde zeytinyağı ile ilgili nasıl sorun yaşıyorsak dünyada da özellikle tağşiş ile ilgili aynı sorunlar yaşanmaktadır. Bugünde öncelikle bu sorunları tespit etmek ve çözüm önerileri için sizlerle burada toplanmış bulunmaktayız. Zeytinyağı gibi kıymetli bir ürünün coğrafi İşareti’nin alınmasında emeği geçen sayın Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt’a ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyorum. Coğrafi işaret gerçekten Zeytinyağı konusunda önemli ve kayda değer bir adım. Bu coğrafi işareti yaygınlaştırarak firmalarımıza kullandırılıp markalaşmaya doğru ilerlenmesiyle yaşanan olumsuzlukları avantaja çevirebiliriz. Sahip olduğumuz ürünü Zeugma ve Antep fıstığı olduğu gibi bütün dünyaya duyurmak tanıtım ve pazarlama yolundan geçmektedir. Tüm kurumlarımız bu konuda ciddi çalışmalar yaparak ürünümüzü ön plana çıkarmalıyız dedi.
Konuşmaların ardından Nizip Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ve İpek yolu Kalkınma Ajansı yetkilileri tarafından zeytinyağı konusunda yapılan çalışmalar hakkında sunum yapılarak toplantı sonunda sorun ve çözüm önerileri konuşuldu.
Gerçekleşen toplantıya Nizip Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Doktoroğlu, Nizip Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mahmut Şahin, Nizip Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zekeriya Özgen, Nizip Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Mustafa Yorgancı, Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz ve çok sayıda firma temsilcisi de katıldı.